Hayır Diyebilmek

9/12/2017

“Hayır” diyebilmek odaklanabilmenin ilk kuralıdır diyebilirim. Yoğunsunuz, işlerin içeisinde boğulmuş kısa bir süre sonra nefes almayı planlarken, biri sizden, gelecek haftanın raporunu hazırlamanızı rica ediyor. Sebep; kendisi izin alacak ve siz onca işiniz arasında “hayır” demekten öte evet’ i telafuz etmeyi tercih ediyorsunuz. Böylelikle hanenize bir ek iş, daha az kendine zaman, az uyku, fazlasıyla stres ve mesai ekleniyor.

Karşındakine, onu kırmadan, onu incitmeden veya sinirlendirmeden “Hayır” diyebilmek,aslında bir sanattan farksızdır. Kullandığımız kelimeler ve ses tonumuz da gayet tabii bunu etkileyebilir.

Yalan söyleme, uzun uzun açıklama yapma, kendini anlatmaya çalışma, sadece basitçe reddet.

Hayır diyebilmek aynı zamanda özgürlüğün, zamanın ve enerjinin de anahtarıdır. Bir düşünün bakalım şimdiye kadar ‘Hayır’ diyemediğiniz kaç konuda, zaman fakiri oldunuz, enerjiniz bitti ve için için kendinizi yediniz; yapılacak bir dolu şey varken ‘Hayır’dan vazgeçemediniz.

İşin aslı korkulara dayanıyor gibi, “karşımdakini reddedersem, beni sevmeyecek” “hayır dersem, onu yarı yolda bırakmış olurum” “ hayır diyemem, çok ayıp” daha gani gani hayır’ ın dahil olduğu cümleler cirit atabilir bir dolu örnekle. En kötü ne olabilir ki? En fazla misketlerini alır ve bir daha oyun oynamaz sonra bir bakmışın ortak bir kural belirlemeniz için karşına dikiliverir. Harika olmaz mı? Reddetmenin yükünü tek başına taşımaktansa, karşındakiyle oturup sınırlarını çizip el sıkışmak. İçte huzur oldu mu, yol akar, engeller kalkar ve denge çıkıverir karşına. Hayatta herşey bir dengedir aslında, biraz senden biraz ondan, ortada buluşulur.

“Hayır” diyerek, senin için çok daha önemli bir konuya “evet” dediğinin kanıtı şu: Aynı zamanda limitlerinden haberdarsındır demektir.

Peki nasıl hayır diyeceğiz?

“Hayır” diyerek kaba ve negatif olduğunuzu aklınızdan çıkarın. Pozitif cümleler kurarak ‘Hayır’ demeye çalışın. Mesela; “Son dakika bir bildirim oldu.. Yardımcı olmayı çok isterdim ancak aynı zamanda farklı bir programım vardı”

O anda “Hayır” diyemiyorsanız, düşünmek için zaman isteyin. Belli bir süre sonra kararınızı paylaşın. Unutmayın; Başkalarına “Evet” dediğinizde, kendinize “Hayır” diyorsunuz.

“Hayır” her ne kadar bir kelime olsa da, kendi başına koca bir cümledir aslında. Çok şey anlatır, satır aralarında kaybolmana gerek kalmadan telafuzu ya seni ya da karşındakini düşündürtür. Özgürlüğüne düşkün, zamana hayran ve enerjinin akıp gitmesinden yana değilsen bir sonraki sefere kendine hatırlat. “Hayır” diyebilmeyi…

Lora Sucuyan

Diğer Yazılar

Hayatınızı Nasıl Sadeleştirebilirsiniz?

İhtiyacının fazlasının yanı başında tutmaya ne gerek var? Biraz sadeleşip, hafiflemeye ne dersin?

Detaylar
Acelen Nereye?

Bırak acele eden başının hemen üzerindeki gri bulutlar olsun.

Detaylar
Sonbahar Depresyonu

Sahi sonbahar ve depresyon, koca bir yalan değil mi aslında? Sıcaklığın uykuya daldığı bu harika mevsimde yapılacak bir dolu şey varken üzülüp kendine kapanıvermek neden?

Detaylar
Yaz Sıcağında Ruhu Serinletmek

Deniz, kum, güneş ve dostluk sohbetleri dahil olunca o çok yoğun geçen günler gün batımını en sevdiklerinde, şenlikli bir sofrada izlerken çoktan hafifler ve hafif bir meltem esintisiyle serinleyiverir.

Detaylar